Design a site like this with WordPress.com
Sett i gang

Henri Nouwen om utvikling av et åndelig liv

Henri Nouwen. (Foto: Frank Hamilton/Wikimedia)

I boken «Å søke en helhet» (engelsk originaltittel: Reaching out) behandler Henri Nouwen tre trinn for utvikling av et åndelig liv. Nouwen mener at tre bevegelser er nødvendige: å strekke hendene ut mot vårt innerste selv, mot våre medmennesker og mot Gud. Alle disse tre bevegelsene skjer i ulike spenningsfelt mellom motstående polariteter. I det første trinnet går polariteten fra ensomhet til alenehet. Det andre trinnet går fra fientlighet til gjestfrihet. Tredje trinnet går fra illusjon til bønn.

Nouwen ble født 24. januar 1932 i Nijkerk i Nederland og døde 21. september 1996 i Hilversum i Nederland. Han var katolsk prest og har skrevet om lag 40 bøker om spiritualitet eller åndelig liv. Mest kjent blant dem er kanskje «Den bortkomne sønnen vender hjem» og «The Wounded Healer». Etter invitasjon fra Jean Vanier bodde Nouwen i mange år i L’Arche i Canada, et bofellesskap der utviklingshemmede bor med sine assistenter.

Bevegelsen på det første trinnet krever en modig ærlighet overfor oss selv når en lidende og negativ ensomhet skal forvandles til en positiv ensomhet som Nouwen kaller alenehet. Dette er en egenskap som gjør oss i stand til å lytte til vår indre stemme og ha kontakt med vårt innerste selv. Sakte vil vi da kunne oppdage stemmen som forteller oss om vår indre nødvendighet. Ifølge Nouwen kan ikke nære forhold som vennskap, ekteskap og andre fellesskap være kreative uten en slik alenehet. Der kan vi finne en helbredende kraft som en gave vi skal dele med alle mennesker.

I det andre trinnet handler det om å skape et rom for dem vi møter på vår vei gjennom livet slik at vi lar dem bli våre medmennesker. Men i verden er det så mange redde, defensive og aggressive mennesker som engstelig klynger seg til sine eiendeler. I alle trinnene er det slik at Nouwen ikke forespeiler noen enveiskjøring, men heller en langsom vandring med stadige tilbakeslag.

I det tredje og viktigste trinnet handler det om mer bønn. Ifølge Neuwen er bønnen senteret for vårt åndelige liv. Et ekte åndelig liv er bare mulig gjennom vedvarende forsøk på å avsløre tilværelsens illusjoner. Fremst blant dem er udødelighetens illusjon. Vi begraver våre døde som om de vår levende, skriver Neuwen. To symptomer på denne illusjonen er sentimentalitet og vold. I avgudsdyrelsen tilber vi falske guder, guder vi selv har skapt med våre egne hender og våre egne sinn, i stedet for den uskapte Gud som har skapt oss. En slik avgudsdyrkelse er en mye større fristelse enn vi tror, skriver Henri Nouwen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: