Gale-Mathias på Tautra kloster

2018-09-07 14.58.39

Klosterruinene på Tautra i dag (Foto: Audun Stølås).

I dag står bare ruinene igjen av det som fra 1207 var Tautra munkekloster. Den danske munken Mathias Henrikssøn ble på 1500-tallet den siste abbed i klosteret.

Det var cisterciensermunker fra Lyse kloster i Os ved Bergen som startet klosteret på øya Tautra i Trondheimsfjorden og innviet det 25. mars – på Marias budskapsdag – i 1207. Som alle andre klostre ble også Tautra etter hvert tillagt verdifulle landbrukseiendommer.

Mathias kom til Tautra i 1510. Han hadde da vært munk i cistercienserklosteret i Sorø på Fyn. Abbeden der, Henrik, hadde utnevnt ham til abbed på Tautra. «Det burde han nok ikke gjort», skriver Karl Gervin i boka Klostrene ved verdens ende, utgitt på Pax Forlag i 2007.

Mathias fikk snart mange anklager mot seg. Han ble beskyldt for å pantsette klostergods og gjemme unna eiendomspairer. Han forlot Tautra og dro til klosteret på Hovedøya i Oslofjorden. Der ble han også abbed, men biskopen i Oslo, Hans Rev, fikk snart kastet ham ut derfra. Etter det var han innom Bergen flere ganger, trolig for å få hånd om Lyse kloster, noe han ikke lykkes med da.

Mathias kom tilbake til Tautra i 1531. Erkebiskop Olav Engelbrektsson fikk ham arrestert og stilt for en geistlig domstol. Granskningskommisjonen kom med en rekke anklager mot ham: han hadde ikke holdt messe på ett år og ikke tidebønner på tre-fire år. Han hadde beskyldt sine brødre i klosteret for å være tyver, kjettere, gudsfornektere, og endog lutheranere. Han hadde slått noen av brødrene i kirken så blodet fløt og vært i slåsskamp med en av dem. Han hadde videre solgt hellige kar, overbeskattet bøndene som drev klosterets landbrukseiendommer, han hadde ikke betalt sine avgifter og latt klosteret og de tilhørende eiendommer forfalle. Mathias var nok ikke tilregnelig i denne perioden, skriver Gervin. Abbed Mathias var blitt Gale-Mathias.

Han ble dømt til å betale erkebiskopen en stor sum penger. For å kunne klare det, pantsatte han deler av klostergodset til en lokal stormann, Nils Lykke. Han var dansk adelsmann og svigersønn til fru Inger til Austråt. Senere kjøpte Lykke hele klosteret mot godgjørelse til munkene. Mathias dro igjen til Bergen og denne gangen lykkes han med å få hånd om Lyse kloster.

Nils Lykke var gift med fru Ingers datter Eline. Da hun døde i 1532 sendte fru Inger sin yngste datter Lucie til Nils Lykke for å bistå ham i husholdet. De to fikk et barn sammen. Dette var et forhold som var forbudt av den katolske kirke. Men erkebiskopen holdt likevel sin beskyttende hånd over Nils Lykke.

Men en annen av fru Ingers svigersønner, Vincens Lunge, gift med Margaret, så her en mulighet til å kompromittere erkebiskopen. Lunge var danskekongen Fredrik 1s fremste mann i Norge. Han hadde sin residens på Lungegården i Bergen og hadde fått et av landets rikeste kloster, Nonneseter, i gave fra kongen. Deler av klosteret ble ombygget til en befestet residens for Lunge. I Gervins bok blir Lunge omtalt som en hensynsløs lykkejeger av internasjonal rang.

I 1535 fikk erkebiskopen Lykke pågrepet og innesperret på Steinvikholmen festning. Der skal Lykke ha blitt røykt i hjel på julaften. Det skjedde ved at det ble tent bål i peisen mens pipen ble tettet igjen og døren låst. Noen dager senere ble også Lunge drept i Trøndelag etter ordre fra erkebiskopen. Erkebiskopen fikk tatt Lunges støttespillere til fange og holdt dem innesperret på Tautra kloster.

Men nå gjorde den lutherske reformasjon sitt inntog i Norge. Erkebiskopen rømte fra landet, men skal ha tatt seg tid til å plyndre Austråt på veien.

2018-09-07 14.59.33

Klostergården overnattings- og spisested (Foto: Audun Stølås).

2018-09-07 14.50.03

Klostergården (Foto: Audun Stølås)

I dag ligger klosterruinene på Tautra på et fredfullt sted. Her ligger også det hyggelige Klostergården overnattings- og spisested

Stedet har også en gårdsbutikk, som har et håndbryggeri i kjelleren.

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s